Monitorizare mărci

Aveți marcă înregistrată, sunteți protejați?

Nu. Înregistrarea este necesară dar nu și suficientă.

Oficiile de înregistrare a mărcilor (de exemplu OSIM la nivel național, EUIPO la nivel european, WIPO la nivel internațional, etc.) nu vă protejează mărcile anterior înregistrate și vor înregistra o marcă identică sau similară cu marca dvs. dacă nu depuneți observații sau opoziții la înregistrarea mărcilor ulterioare.

Pentru a evita înregistrarea unei mărci identice sau similare cu marca dvs. anterior înregistrată trebuie să monitorizați permanent noile cereri de mărci.

Dacă ați înțeles deja avantajele înregistrării unei mărci, sau chiar a unui portofoliu, trebuie să știți că trebuie să vă protejați marca înregistrată de mărcile identice sau similare solicitate ulterior la înregistrare de terțe persoane.

Înregistrarea este doar primul pas în utilizarea și protecția eficientă a unei mărci, a unei companii sau a unui nume de produs. Pentru a vă asigura că mărcile dvs. sunt pe deplin protejate, atunci noile cereri de mărci aparținând terților trebuie să fie monitorizate.

Ca și în cazul oricărui tip de încălcare sau utilizare incorectă a mărcii dvs., cu cât sunt identificate mai devreme astfel de cereri, cu atât vă este mai ușor să vă impuneți drepturile de proprietate intelectuală. Acesta este și cazul în care o terță parte încearcă să înregistreze o marcă potențial conflictuală, deoarece proprietarii de mărci cu drepturi anterioare trebuie să respecte termenele stricte pentru depunerea obiecțiilor (sau opozițiilor) pentru a contesta astfel de înregistrări ulterioare de mărci identice sau similare.

Opoziția la înregistrarea unei mărci trebuie depusă în termen de 2 luni de la data publicării deciziei de înregistrare a unei mărci potențial conflictuale. Dacă termenul respectiv este ratat, va fi totuși posibil să contestați înregistrarea mărcii în Tribunal, însă va fi mai costisitor și va dura mult mai mult.

Monitorizarea mărcilor este o modalitate utilă de a cunoaște în general ceea ce fac concurenții dvs.. De exemplu, monitorizând mărcile unui concurent, este posibil să fiți informat despre o nouă cerere de marcă a acestuia pe aceeași piață sau chiar pe o piață sau domeniu noi de activitate ori pe un domeniu conex, oferindu-vă astfel informații de valoare privind strategiile concurenței. Aceasta pot fi informații benefice pentru propria dvs. strategie comercială generală.

Monitorizarea mărcilor este un instrument important în gestionarea pro activa a mărcilor înregistrate, ajutând firmele să identifice și să acționeze împotriva încălcării și utilizării abuzive a mărcilor în timp util. Cu toate acestea, pentru a fi cu adevărat eficientă, o strategie privind protecția mărcilor trebuie să țină cont de dimensiunea portofoliului de mărci al titularului.

Indiferent dacă este administrat intern sau externalizat către un specialist, strategia de gestionare a unei simple mărcii comerciale ori a unui portofoliu semnificativ, trebuie să acopere în mod ideal toate registrele de mărci valabile în teritoriile de interes pentru a identifica cererile noi pentru mărci identice și similare.

Dacă considerați că monitorizarea zilnică a cererilor de marcă reprezintă un proces complex, sau vă solicită un timp considerabil, externalizarea acestui serviciu către o agenție de proprietate industrială vă poate ajuta la eliminarea presiunii, deoarece, în urma unei monitorizări realizate profesionist veți primi doar notificările și termenele cu adevărat importante, în concordanță cu strategia dvs.

Aveți nevoie de mai multe informatii?

Contactați-ne cu încredere!

Adresa: B-dul Unirii nr. 57, Bl. E4A, Sector 3, București, România
Email: contact@marcainregistrata.ro
Tel: 021.795.3333 / 0721.237.430 / 0790. 674.229

    What is 1 + 5 ?