Decăderea este o sancțiune civilă constând în pierderea dreptului la marcă pentru neexercitarea acestui drept o anumită perioadă de timp. Se consideră o marcă nefolosită dacă, pentru o perioadă neîntreruptă de 5 ani aceasta nu a fost folosită pentru produsele și serviciile protejate sau a fost înregistrată în scop de baraj.
Legea 84/1998 prevede la art. 45 cazurile de decădere a titularului din drepturile conferite de marcă. Astfel, „orice persoană interesată poate solicita Tribunalului București oricând în cursul duratei de protecție a mărcii decăderea titularului din drepturile conferite dacă:
- fara motive justificate, marca nu a facut obiectul unei folosiri efective pe teritoriul Romaniei intr-o perioada neintrerupta de 5 ani, pentru produsele sau serviciile pentru care aceasta a fost inregistrata;
- dupa data inregistrarii, marca a devenit, ca urmare a actiunii sau inactiunii titularului, uzuala in comertul cu un produs sau cu un serviciu pentru care a fost inregistrata;
- dupa data inregistrarii si ca urmare a folosirii marcii de catre titular sau cu consimtamantul acestuia, marca a devenit susceptibila de a induce publicul in eroare, in special cu privire la natura, calitatea sau la provenienta geografica a produselor sau a serviciilor pentru care a fost inregistrata;
- marca a fost inregistrata de o persoana neavand calitatea prevazuta la art. 3 lit. g).”
Reclamantul trebuie să justifice în primul rând un interes legitim, personal, născut și actual, cum ar fi concurenții titularului mărcii, o persoana care dorește să înregistreze marca, titularii unor mărci asemanatoare sau pârâtul dintr-o acțiune în concurența neloială sau în contrafacere.
Decăderea din drepturile conferite de marcă produce efecte de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoresti.
Acțiunea în decădere este imprescriptibilă și se poate solicita oricând în cursul duratei de protecție a mărcii Tribunalului Bucuresti, decăderea mărcii respective.
Decăderea pentru nefolosire intervine atunci când „fără motive justificate, marca nu a facut obiectul unei folosiri efective pe teritoriul Romaniei într-o perioadă neîntreruptă de 5 ani, pentru produsele sau serviciile pentru care aceasta a fost înregistrată”.
Folosirea efectivă înseamnă exploatarea mărcii în forma depusă la înregistrare sau sub o forma care diferă de aceea înregistrată prin anumite elemente ce nu alterează caracterul distinctiv al acesteia.
Posibilitatea de a folosi marca într-o formă diferită dar care nu altereaza caracterul distinctiv a fost recunoscută de Conventia de la Paris prin art. 5C.2 care prevede că: „folosirea unei marci de fabrică sau de comerț de către titularul acesteia, sub o formă care diferă, prin elemente care nu alterează caracterul distinctiv al mărcii în forma sub care a fost inregistrată.... nu va antrena invalidarea și nu va diminua protecția acordată marcii”.
Pentru informații suplimentare legate de data de la care se calculează termenul de 5 ani, respectiv pentru a vă oferi serviciile noastre, vă rugăm să ne contactați.
Aveți nevoie de mai multe informatii?
Contactați-ne cu încredere!
Adresa: B-dul Unirii nr. 57, Bl. E4A, Sector 3, București, România
Email: contact@marcainregistrata.ro
Tel: 021.795.3333 / 0721.237.430 / 0790. 674.229