Strategia pentru crearea unei mărci
Dacă aveți un produs nou sau pur și simplu căutați numele de marcă potrivit pentru afacerea dvs., vă confruntați atât cu o provocare creativă, cât și cu o problemă juridică.
Scopul înregistrării unei mărci trebuie să fie acela de a vă deosebi propriile produse și servicii de cele ale concurenților dvs. din piață, astfel, publicul confruntat cu marca pe piață trebuie să o asocieze spontan cu producătorul respectiv prestatorul produselor/serviciilor comercializate sau prestate sub acea marcă.
De aceea, succesul produselor și serviciilor dvs. pe piață este strâns legat de mesajul pe care marca dvs. îl transmite cât și de ușurința cu care marca rămâne în memoria publicului.
Produsele sau serviciile dvs. au nevoie de a transmite publicului consumator mesaje de marcă diferite, pentru a vă garanta că atunci cînd vede marca pe piață, o va asocia spontan cu compania dvs.
Strategia de creație a unei mărci implică mai multe etape:
În primul rând, trebuie să vă cunoașteți foarte bine clientela căreia i se va raporta atât oferta cât și mesajul din spatele mărcii dvs., iar categoria de produse și servicii comercializate respectiv prestate sub marcă vor indica atât publicul țintă cât mai ales gradul de atenție al acestuia.
Se prezumă că produsele aflate în categoria celor cu prețuri mici, de largă circulație, presupun o atenție scăzută din partea publicului, deoarece acesta nu va acorda mult timp în alegerea unui produs. În schimb, în alegerea unui produs scump, cu o circulație redusă pe piață, de ex. produsele de lux, consumatorul va acorda un grad mult mai ridicat de atenție.
În principiu, pentru a fi înregistrată, o marcă nu poate descrie categoria de produse sau servicii care vor fi protejate, dar, totuși marca ar trebui să transmită publicului un anumit conținut emoțional, pentru a fi usor reținută.
Este foarte important să se verifice eventualele sensuri negative din alte limbi, pentru a evita ambiguitățile jenante.
Este important ca marca să nu fie pur descriptivă pentru natura sau originea geografică a noului produs.
Pentru a crea o marcă, începeți prin a scrie silabele, componentele cuvintelor și alte idei, astfel încât să se poată dezvolta o listă. Încercați și combinații ale acestora.
Creați-vă o listă de 20 până la 30 de idei, verificând să nu fie descriptive pentru produsele și serviciile care intenționați să le comercializați sau prestați. Exemplul deja generic este cel privind marca APPLE. Aceasta nu putea proteja legume și fructe sau servicii de comercializare a acestora deoarece era considerată descriptivă, în schimb poate proteja cu succes produsele electronice și accesoriile acestora.
În etapa a doua, trebuie să verificați dacă semnul ales de dvs. pentru a fi înregistrat ca marcă este identic sau similar cu o marcă care a fost deja solicitată sau înregistrată pentru produse sau servicii identice sau similare. Tot ceea ce se potrivește cu anumite litere, sună similar sau înseamnă același lucru din punct de vedere conceptual, cu o marcă anterior înregistrată, poate fi considerată a fi similară și respinsă de la înregistrare.
Dacă vă regăsiți în această situație, înregistrarea mărcii va avea șanse reduse de reușită, iar utilizarea noii mărci ar constitui o încălcare a mărcii anterioare din cauza riscului de confuzie și asociere existent în rândul publicului, iar titularul mărcii anterioare poate solicita interzicerea și retragerea produselor și serviciilor dvs. pe piață, respectiv vă poate solicita despăgubiri echivalente cu projudiciile suferite. În plus veți pierde și investițiile dvs. în marketing, producția de ambalaje și publicitate.
Mai întâi ar trebui să începeți cu o căutare a unor mărci anterioare identice, în bazele de date oficiale.
TM-View este un portal de căutare gratuit pus la dispoziție de Oficiul European de Mărci (EUIPO).
Din lista dvs. trebuie să le eliminați pe cele pentru care deja găsiți mărci identice, înregistrate. Astfel de mărci mai vechi au un risc latent, pe care ar trebui să-l eliminați într-un stadiu incipient în procesul de căutare a mărcilor.
După căutarea pe principiul identității, trebuie eliminate acele idei care nu pot fi implementate din cauza mărcilor anterior înregistrate.
În ultima etapă se vor confrunta ideile dvs. de marcă prin raportare la mărcile similare, anterior înregistrate. Prin mărci similare se înțelege acele mărci care din punct de vedere vizual, fonetic sau conceptual produc în mintea consumatorului mediu o impresie de ansamblu similară, de natură a genera un risc de confuzie care să includă și riscul de asociere.
Este necesar să vă protejați marca, astfel încât nici un concurent să nu o poată utiliza fără aprobarea dvs.
O marcă poate fi înregistrată la nivel național (OSIM), european (EUIPO) sau în anumite țări în care aveți interese economice (WIPO). Dacă o marca trebuie protejată în mai multe țări, procedura de înregistrare poate fi complexă, pentru a decide care traseu oferă cele mai bune opțiuni.
Prin urmare, este recomandabil să dezvoltați strategie de creație și de înregistrare a mărcilor cu ajutorul unei agenții de proprietate industrială. Acest lucru va garanta atât costuri mai reduse per ansamblu, dar și proceduri mai rapide, aspecte demne de luat în considerare.
Pentru o ofertă completă privind înregistrarea unei mărci, vă rugăm să ne contactați aici.
Aveți nevoie de mai multe informatii?
Contactați-ne cu încredere!
Adresa: B-dul Unirii nr. 57, Bl. E4A, Sector 3, București, România
Email: contact@marcainregistrata.ro
Tel: 021.795.3333 / 0721.237.430 / 0790. 674.229